Događaji, Književni susreti, Kultura i šport, Općinske vijesti, Prirodna baština|

Pjesnička večer u Kijevu pod Dinarom u okviru “KIJEVSKO LITO 2015.” oduševila posjetitelje i goste.

U kasnome sumraku, dok su sjene natkrivale masiv Dinare, pjesnici, klape, solisti i živopisni folklor, U Kijevu su posjetitelji i gosti “na dah” odslušali poetske odjeke života te gorštačke sredine.

Drugi dan punoga, takozvanog plavog mjeseca, što se izdizao iza velebne i osvijetljene kijevske crkve sv. Mihovila s dva tornja na Glavici, činili u čarobni, prirodni okvir kulturne manifestacije koja traje punih 13 godina, kao Kijevske književne večer i Kijevsko lito.

Program je održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i njegovog gradonačelnika Milana Bandića, u suradnji s Općinom Kijevo, Gradom Kninom i Šibensko – kninskom županijom, s glavnima organizatorom Brankom Bajanom Jalom, koji je, s ostalima, tu manifestaciju i pokrenuo.

Iako je to bilo najavljeno, u Kijevo zbog zauzetosti nije stigao i sam gradonačelnik Bandić, koga smo na Kijevskim večerima susreli prije tri godine. Njega je kao izaslanik predstavljao Kijevljanin, književnik i znanstvenik dr. sc. Stipan Matoš, koji se biranim riječima obratio okupljenima, kazavši, kako će i te večeri na poseban način zakucati kijevsko srce veliko. Manifestaciju su još pozdravili šibenski dožupan Tomislav Vrdoljak, dogradonačelnik Grada Knina Nikola Blažević i načelnik Općina Kijevo Ivan Stjepan Bajan.

U programu koji je trajao dva i pol sata uz nastupe lokalnih pjesnika i folklorne skupine Dinara, klape iz Vranjica “Hores Hantares” u kojoj pjevaj i nekoliko članova bivše “DC Vranjic”, svoja su pjesnička ostvarenja kazivali pjesnici Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Stipe Grgas i Kermal Mujčić Artnam. Poezija je to o malome čovjeku, ljubavi, svakodnevnim životnim zgodama, prirodi, domoljublju i Kraju koji je od agresora teško stradao već u prvim danima Domovinskoga rata.

Cijeli program bio je prožet pjesništvom koje “u srce dira” i kojeg je publika oduševljeno primila.

Od kijevskih pjesnika, oduševila je i Lidija Slavić koja pjeva o Kijevskoj vili: Divojka od dinarskoga krša/hoda čvrsta, a pogleda bistra/Ruke spretne, vitko ti je tilo/Tebi pivam o kijevska vilo…

Na kraju su akterima i zaslužnima podijeljene zahvalnice, među njima i neumornome Branku Bajanu Jali, u čijem se sjenovitom dvoru i odvijao cijeli program. Nije izostao ni gastronomski dio, za što je kijevske specijalitete pripremio upravo Branko Bajan, a kijevsko feštanje je završilo, kad su se u okolnim oborima oglasili prvi pijevci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Search Window