Općinske vijesti|

Dana 13. studenoga 2023. godine u Sinju, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Sinjske alke održana je svečanost potpisivanja Memoranduma o suradnji za očuvanje prirode Dinare, na kojoj je sudjelovao i načelnik Općine Kijevo Martin Ercegovac.

Potpisivanjem Memoranduma o suradnji za očuvanje prirode Dinare obilježava se završetak projekta „Dinara back to LIFE“, koji je započeo u siječnju 2020. godine, s ciljem očuvanja tradicionalnih krajolika i travnjaka Dinare, kroz provedbu restauracijskih aktivnosti na zaraslim travnjacima, ali i kroz rad s brojnim dionicima – od lokalnih poljoprivrednika i stočara, planinara, lovaca do jedinica lokalne samouprave i županija, pa sve do ministarstava.

Uz načelnika Općine Kijevo Martina Ercegovca, svečanosti potpisivanja Memoranduma nazočili su župan Šibensko- kninske županije dr. sc. Marko Jelić, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić , kao i ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ Domagoj Lažeta.

Zahvaljujući projektu „Dinara back to LIFE“, obnovljen je dio zaraslih travnjaka na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, što već sad ima pozitivan učinak na očuvanje staništa ptica koje ovise o otvorenim dinarskim travnjacima. Obnovljene su i mnoge lokve, bunari, zarasli putovi i suhozidi te, općenito, podignuta svijest o važnosti zaštite prirode i jačanju međusobne suradnje različitih dionika na očuvanju prirode. U provedbi projekta sudjelovali su Hrvatske šume d.o.o., Lokalna akcijska grupa „Cetinska krajina” iz Sinja, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačka Udruga BIOM kao vodeći partner. 

                                 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Search Window